ВА "Свабода"
украінская нацыянальная палітычная партыя
афіцыйная вэбстаронка

20 студзеня 2014 Асаблівасьці разьвіцьця геапалітычнай сытуацыі ў сьвеце ў 2013 годзе. частка 1

Галоўнай з такіх асаблівасьцяў стала перасоўваньне супэрніцтва паміж ЗША і Кітаем на якасна новы, глябальны узровень - з Азіяцка - Ціхаакіянскага рэгіёна ( АТР ) у маштабнага супрацьстаяньня бакоў у палітычнай і эканамічнай сфэрах у іншых рэгіёнах сьвету. Перш за усё, маецца на увазе Эўропа, якая разам з АТР, Цэнтральнай Азіяй, Афрыкай і Лацінскай Амэрыкай становіцца тым новым аб'ектам, за магчымасьць уплываць на які спаборнічаюць ЗША і КНР. У прыватнасьці, у апошні час гэта адбываецца наступным чынам: з боку ЗША - актывізуюцца меры па стварэньні зоны свабоднага гандлю з Эўрапейскім Саюзам і нарошчваецца амэрыканскае ваеннае прысутнасьць у Цэнтральнай і Усходняй Эўропе (у тым ліку разгортваюцца элемэнты сыстэм ПРА ЗША / НАТА, разьмяшчаюцца падраздзяленьні ВПС ЗША ў Польшчы і пераносяцца ў Румыніі базы транзытных перавозак для забесьпячэньня дзеяньняў Міжнародных сіл у Аўганістане), з боку Кітая - узмацняецца крэдытная, інвэстыцыйная і гандлёва-эканамічная дзейнасьць у эўрапейскіх краінах, якія прыцягваюцца да новай кітайскай праграмы па пабудове так званага " эканамічнага пояса шаўковага шляху " (мяркуецца усталяваць якасна новы узровень сувязяў КНР з краінамі Цэнтральнай Азіі, Касьпійскага і Чарнаморскага рэгіёнаў і Эўропы).

Адначасова ЗША і Кітай вялі пошук спосабаў разьмеркаваньня глябальных сфэ уплыву ў сьвеце і магчымасьцяў сумеснага вырашэньня найбольш важных пытаньняў сусьветнай і рэгіянальнай бясьпекі, а таксама паглыбленьня супрацоўніцтва ў гандлёва-эканамічнай сфэры.

У гэтай сувязі былі стратэгічна важнымі візыты Дзяржаўнага сакратара ЗША Дж. Кэры ў КНР у красавіку 2013 і Старшыні КНР - Генэральнага сакратара ЦК Камуністычнай партыі КНР Сі Цзіньпін ў ЗША ў чэрвені таго ж года. Бакі дамовіліся пабудаваць новую мадэль амэрыкана-кітайскіх адносін на прынцыпах адмовы ад канфрантацыі паміж дзьвюма краінамі, а таксама актывізаваць і пашырыць дыялёг на усіх узроўнях. Лідэры ЗША і КНР выказалі сваю гатоўнасьць да узмацненьня каардынацыі макраэканамічных палітык сваіх краін, да паглыбленьня супрацоўніцтва ў ваеннай сфэры і сфэры бясьпекі (як асновы для забесьпячэньня бясьпекі ў сьвеце і рэгіёне ), да увядзеньня неабходных правілаў паводзінаў у кібернетычнай прасторы, а таксама да наладжваньня двухбаковага узаемадзеяньня у вырашэньні праблем Карэйскага паўвострава і Блізкага Усходу. Гэтыя пытаньні былі канкрэтызаваны 5- й сустрэчы Амэрыкана -Кітайскага стратэгічнага і эканамічнага дыялёг ў ліпені м. р. ў Вашынгтоне, а таксама ў час візыту ў ЗША міністра абароны Кітая Ч. Ваньцюань.

Збліжэнне ЗША і КНР спрыяла ўмацаванню стратэгічнай бяспекі ў свеце, а таксама збалансаваным развіцці як сусветнай эканомікі, так і нацыянальных эканомік абедзвюх краін. Аднак істотнымі праблемамі ў амерыкана -кітайскіх адносінах застаюцца супярэчнасці адносна ўплыву бакоў у Азіяцка - Ціхаакіянскім рэгіёне, у падыходах да вырашэння канфліктаў на Блізкім Усходзе, а таксама аб доступе да рынкаў і рэсурсаў Афрыкі і Лацінскай Амерыкі.

Разам з тым, як ЗША, так і КНР спрабавалі як мага лепш рэалізаваць уласныя нацыянальныя інтарэсы.

Свае намаганьні кіраўніцтва ЗША засяроджваецца перш за усё на захаваньні і умацаваньні ролі сваёй краіны як вядучага цэнтра сілы ў сьвеце. Таму асноўны напрамак дзейнасьці адміністрацыі ЗША - рашэньне эканамічных праблем краіны і забесьпячэньня яе бясьпекі, а таксама умацаваньне амэрыканскіх пазыцый у ключавых рэгіёнах сьвету, перш за усё ў рэгіёне Азіяцка-Ціхаакіянскім, Эўропе і на Блізкім Усходзе.

Сьледзтвам такіх дзеяньняў стала аднаўленьне станоўчай дынамікі ў амэрыканскай эканоміцы, якая пачала выходзіць з стану зацяжной рэцэсіі. Гэта дае Вашынгтону магчымасьць актывізаваць свае намаганьні для дасягненьня стратэгічных мэтаў у палітычнай і эканамічнай сфэрах.

У прыватнасьці, адстойваючы свае інтарэсы ў Азіяцка-Ціхаакіянскім рэгіёне, ЗША заключылі шэраг дамоўленасьцей і пагадненьняў з вядучымі краінамі рэгіёну, у тым ліку: з Індыяй - аб прыцягненьні амэрыканскіх інвэстыцый у індыйскую эканоміку і рэалізацыі сумесных праектаў у энэргетычнай галіны (уключаючы ядзернай энэргетыкай), з Інданэзіяй - на пастаўку краіне сучасных узораў авіяцыйнай тэхнікі, з Філіпінамі, Паўднёвай Карэяй і Аўстраліяй - пра узмацненьне амэрыканскага ваеннага прысутнасьці на тамтэйшы тэрыторыі. Акрамя таго, працягваліся перамовы паміж ЗША і краінамі АТР па стварэньні гандлёва-эканамічнай арганізацыі - "Транс-Ціхаакіянскае партнэрства".

Пра узмацненьне увагі кіраўніцтва ЗША да Блізкім Усходзе сьведчылі візыты ў рэгіён прэзыдэнта ЗША Б. Абамы (у сакавіку 2013 па Ізраіля), дзяржаўнага сакратара Дж. Кэры і іншых прадстаўнікоў амэрыканскай адміністрацыі. Галоўнай жа мэтай блізкаўсходняй палітыкі ЗША заставалася аказаньне дапамогі ў вырашэньні араба-ізраільскага канфлікту, ва урэгуляваньні сытуацыі ў Эгіпце, Іраку і вакол Сірыі (на аснове зьвяржэньня рэжыму Б. Асада).

Праўда, нягледзячы на аднаўленьне эканамічнага росту ЗША кіраўніцтва краіны працягвала скарачаць абаронныя выдаткі і праводзіць адпаведнае рэфармаваньне узброеных сіл. У прыватнасьці, працягвалася рэалізацыя новай Нацыянальнай абароннай стратэгіі ЗША - "Joint Force - 2020", якая прадугледжвае аптымізацыю структуры і колькасьці ВС ЗША ў рамках ліквідацыі і аб'яднаньня апэратыўных камандаваньняў, скарачэньне амэрыканскіх войскаў у асобных рэгіёнах сьвету (у прыватнасьці, у Аўганістане).

Затое ЗША разьвіваюць высокатэхналягічныя сыстэм узбраеньняў, у тым ліку ствараюць арбітальны бамбавік шматразовага выкарыстаньня, міжкантынэнтальныя балістычныя ракеты ў звычайным рыштунку, новы авіяносец з электрамагнітнымі катапультного сыстэмам, беспілётныя лятальныя апараты (уключаючы зьнішчальнікамі карабельнага базаваньня ), баявыя лазэрныя сыстэм, а таксама работы поля бою рознага прызначэньня.

Ключавым падзеяй у КНР у 2013 годзе стала першая сэсія Усекітайскага сходу народных прадстаўнікоў Кітая (парлямэнта) 12-га скліканьня, на якой падводзіліся вынікі эканамічных дасягненьняў краіны, вызначаліся пэрспэктывы далейшага разьвіцьця. Было абрана новае дзяржаўнае кіраўніцтва КНР 5-га пакаленьня на чале са Старшынёй Кітайскай Народнай Рэспублікі - Генэральным сакратаром Цэнтральнага камітэта Камуністычнай партыі Кітая Сі Цзіньпін і прэм'ерам Дзяржаўнага савета (урада) Лі Кэцянь.

Згодна з праграмнымі устаноўкамі новай улады КНР, асноўная мэта разьвіцьця краіны - рэалізацыя так званай "кітайскай мары", якім прадугледжваецца нацыянальнае адраджэньне Кітая і дасягненьні ім узроўню вядучых дзяржаў сьвету і годнага дабрабыту для кітайскіх грамадзян. Для гэтага кіраўніцтва КНР засяродзіла сваю увагу на працэсах пераходу краіны ад старой эканамічнай мадэлі - стымуляваньне кітайскага экспарту і капітальнага будаўніцтва унутры краіны, - да новых прынцыпам гаспадараньня, заснаваныя на разьвіцьці унутранага рынку і высокатэхналягічных галін прамысловасьці. А каб пазьбегнуць непажаданага "перагрэву" нацыянальнай эканомікі, тэмпы яе росту былі штучна зьніжаны з 12% да 7, 5%.

Кіраўніцтва КНР актыўна умацоўвала міжнародныя пазыцыі дзяржавы, павялічвала кітайскую эканамічную прысутнасьць у іншых краінах і рэгіёнах. Напрыклад, на працягу года агульныя аб'ёмы кітайскіх інвэстыцый у эканоміку краін Азіяцка-Ціхаакіянскага рэгіёну вырасьлі да каля 130 млрд. дол. ЗША. Пры гэтым асноўнымі кітайскімі партнэрамі ў рэгіёне заставаліся Аўстралія, Інданэзія, Філіпіны, В'этнам, Малайзія, Індыя, Японія, Лаос, Паўднёвая Карэя і Брунэ. Прыярытэт КНР аказвала таксама разьвіцьцю адносін з краінамі Паўднёва-Усходняй Азіі, у прыватнасьці, Індыяй. У 2013 годзе аб'ём тавараабароту паміж дзьвюма краінамі склаў 80 млрд. дал. ЗША і мае тэндэнцыю да далейшага росту. Пагаршаліся таксама гандлёва-эканамічныя сувязі КНР з краінамі Цэнтральнай Азіі, Афрыкі і Лацінскай Амэрыкі.

Важнейшае месца ў зьнешнеэканамічнай дзейнасьці КНР належала Эўрапейскаму Саюзу, які застаецца другім пасьля ЗША гандлёвым партнэрам Кітая. У канцы 2013 года аб'ёмы кітайскіх інвэстыцый у эўрапейскую эканоміку дасягнулі па меншай меры 140 млрд. дал. ЗША, а аб'ёмы узаемнага гандлю бакоў склалі больш за 550 млрд. дол. ЗША.

Акрамя таго, Кітай заставаўся актыўным удзельнікам вядучых міжнародных арганізацый, у тым ліку ААН, "вялікай дваццаткі ", Шанхайскай арганізацыі супрацоўніцтва, групы БРІКС, АСЕАН, АТЭС і іншых міждзяржаўных аб'яднаньняў.

Прыярытэтным напрамкам дзейнасьці кіраўніцтва КНР было умацаваньне абараназдольнасьці краіны. Для таго, каб Народна-Взваленчая армія Кітая ( НВАК ) упэўнена перамагла ў любым узброеным канфлікце, кітайскі бок тэхнічна пераўзбройвае войскі і флёт, удасканальвае сыстэм кіраваньня, разьведкі і сувязі, павышае узровень баявой падрыхтоўкі войскаў і клапоціцца аб паляпшэньні ваеннай адукацыі і патрыятычнага выхаваньня моладзі.

У рамках рэалізацыі нацыянальнай ваеннай палітыкі ў Азіяцка - Ціхаакіянскім рэгіёне Кітай нарошчваў сеткі ваенных баз у сваіх паўднёва-усходніх раёнах, умацоўваў свае ВМС для надзейнага кантролю прыбярэжных мораў і выхаду ў Ціхі і Індыйскі акіяны. Таму асаблівая увага надаецца стварэньню сучаснага авіянясучага флёту і авіяцыі далёкага дзеяньня.

Увогуле, у 2013 годзе для гэтага было выдзелена 114, 3 млрд. дол. ЗША, што на 10, 7 % больш, чым у 2012 годзе.

На разьвіцьці ваенна-палітычных і бясьпекі працэсаў у сьвеце істотна адбіваецца таксама характар адносін паміж ЗША / НАТА / ЭС і Расіяй, у якой адзін з найбуйнейшых у сьвеце ваенных патэнцыялаў.

Нягледзячы на далейшае супрацоўніцтва паміж ЗША / НАТА і РФ у ключавых пытаньнях сусьветнай і эўрапейскай бясьпекі, а таксама на захаваньне станоўчай дынамікі ў разьвіцьці эканамічных адносін паміж Эўрапейскім Саюзам і Расійскай Фэдэрацыяй, у 2013 годзе не спынялася згортваньню працэсу " перазагрузкі " адносін паміж Захадам і Расіяй. Прычына - захаваньне, а ў некаторых выпадках і узмацненьне супярэчнасьцяў паміж бакамі з некаторых прынцыповых праблем, якія тычацца іх інтарэсаў, у тым ліку пераходу ЗША і НАТО да практычнай рэалізацыі пляна разгортваньня сыстэм ПРА ў Эўропе, абвастрэньня сытуацыі ў Сірыі на фоне роўна стаўленьне заходніх краін і Расіі да удзельнікаў сірыйскага канфлікту, а таксама радыкалізацыя супрацьстаяньня паміж Захадам і Расеяй за уплыў на постсавецкай прасторы.

Сьледзтвам гэтых працэсаў стаў шэраг мерапрыемстваў па узаемнага ціску ЗША і Расіі, у тым ліку так званых " заканадаўчых войнаў " паміж дзьвюма краінамі. Напрыклад, ЗША прынялі "Акт Магніцкага", які абмяжоўвае права расейцаў на уезд у ЗША, блякуе фінансавыя рахункі некаторым прадстаўнікам расейскай улады, якія маюць дачыненьне да парушэньняў правоў чалавека ў Расіі. А Міністэрства абароны ЗША адмяніла кантракт на закупку расійскіх верталётаў Мі -17 для патрэб НД Аўганістана, што прывяло да фінансавых стратаў расейскага ОПК. Яшчэ больш рэзанансным стала адмова прэзыдэнта ЗША Б. Абамы сустрэцца з прэзыдэнтам РФ У. Пуціным напярэдадні саміту "вялікай васьмёркі" у Маскве ў верасьні 2013 года шляхам прадастаўленьня Расіяй палітычнага прытулку былому супрацоўніку АНБ ЗША (Э. Сноўденом ). Са свайго боку кіраўніцтва Расійскай Фэдэрацыі прыняло некаторыя заканадаўчыя акты, абмежаваўшы такім чынам уезд у Расію некаторым амэрыканскім чыноўнікам, якіх Масква абвінаваціла ў датычнасьці да парушэньня правоў расійскіх грамадзян. Акрамя таго, у кастрычніку 2013 года, па распараджэньні В. Пуціна, ліквідуецца міжведамасная рабочая група пры прэзыдэнце Расіі па пытаньнях узаемадзеяньня з ЗША і НАТА па СРА.

Не менш жорсткае супрацьстаяньне паміж Расіяй і Эўрапейскім Саюзам выклікала праграма ЭС "Усходняе партнэрства", якім прадугледжваліся паглыбленьня эўрапейскай інтэграцыі Украіны, Малдовы, Грузіі і Армэніі і разьвіцьцё адносін паміж Эўропай і Беларусьсю.

Улічваючы прынцыповую неадпаведнасьць мэтаў названай праграмы стратэгічным намерам Расеі па аднаўленьні свайго уплыву на постсавецкай прасторы, у 2013 годзе кіраўніцтва РФ актывізавала меры па супрацьдзеяньні " Усходнім партнэрстве". З гэтай мэтай Расія пачала маштабную кампанію палітычнага, эканамічнага і інфармацыйнага ціску на Украіну, Грузію, Малдову і Армэнію, абмяжоўваючы доступ іх тавараў на расійскі рынак, падтрымліваючы рознага роду прарасейскія арганізацыі і сэпаратысцкія рухі, якія выступаюць за збліжэньне з Расіяй і за уступленьне ў Мытны саюза. Расія адначасова узмацніла ціск і на эўрапейскіх партнэраў краін - удзельніц "Усходняга партнэрства", у першую чаргу Польшчу і Літву.

У адрозьненьне ад Расеі кіраўніцтва ЭС, НАТА і асобных эўрапейскіх краін актывізавалі свае дзеяньні па падтрымцы эўрапейскага выбару краін СНД. Так, у верасьні 2013 года Эўрапейскім парлямэнтам была прынятая рэзалюцыя" Пра ціск, якое ажыцьцяўляе Расія на краіны " Усходняга партнэрства", у якой асуджаецца палітыка Масквы ў дачыненьні да краінаў былога СССР. Аналягічнае заява была зроблена таксама кіраўніцтвам НАТО. Акрамя таго, Эўрапейскі Саюз выказаў гатоўнасьць аказаць дапамогу краінам - удзельніцам "Усходняга партнэрства" і кампэнсаваць страты Расіяй, а таксама зрабіў пэўныя практычныя крокі ў гэтым кірунку. Аднак пад расейскім ціскам Армэні і Украіна адмовіліся ад падпісаньня пагадненьняў аб асацыяцыі з ЭС. а армянскі бок яшчэ і вырашыў паступіць у мытны саюз.

Дарэчы, у складаных умовах адносін з ЕС праз вышэйназваныя праблемы кіраўніцтва Расійскай Фэдэрацыі спрабуе не дапусьціць скарачэньня аб'ёмаў узаемнага гандлю з Эўрапейскім Саюзам, які застаецца найбуйнейшым гандлёвым партнэрам Расіі. Стратэгічны характар адносін бакоў быў пацьверджаны падчас самітаў ЭС-Расія, якія прайшлі ў 2013 годзе.

Адносна разьвіцьця адносін паміж Расіяй і КНР, то ён характарызаваўся далейшым паглыбленьнем супрацоўніцтва бакоў у палітычных і эканамічных пытаньнях.

Пра гэта сьведчыць першы афіцыйны візы новага Старшыні КНР Сі Цзіньпін менавіта ў Расійскую Фэдэрацыю ў сакавіку мінулага года, калі ён сустрэўся з прэзыдэнтам РФ У. Пуціным. Лідэры дзьвюх краін падпісалі пакет пагадненьняў аб далейшым разьвіцьці супрацоўніцтва ў энэргетычнай і банкаўскай сфэрах, у прыватнасьці, збудаваньне газаправода з Расіі ў КНР, а таксама па інвэстыраваньню кітайскімі кампаніямі 2 млрд. дол. ЗША ў здабычу карысных выкапняў ва Усходняй Сыбіры. Пэрспэктывы разьвіцьця супрацоўніцтва Расіі і КНР у энэргетычнай галіны падымаліся таксама ў рамках саміту "вялікай дваццаткі" ў верасьні 2013 года ў Санкт-Пецярбургу. Па дамоўленасьці бакоў, да 2015 года гандлёвы абарот паміж дзьвюма краінамі плянуецца падняць да 100 млрд. дол. ЗША, а да 2020 годзе - да 200 млрд. дол. ЗША.

Адначасова паглыбляецца узаемадзеяньне паміж КНР і Расіяй у рамках міжнародных арганізацый (перш за усё ААН, БРІКС і ШАС) па палітычных, эканамічных і пытаньнях бясьпекі. Актывізуецца супрацоўніцтва бакоў па ваенных пытаньнях, у тым ліку, аб правядзеньні сумесных вучэньняў антытэрарыстычнага і міратворчага характару.

Разам з тым, праблемнымі аспэктамі ў адносінах бакоў застаецца заклапочанасьць Расіі па узмацненьні уплыву і умацаваньня пазыцый КНР у Далёкаўсходняй і Ўсходнесыбірскіх рэгіёнах Расійскай Фэдэрацыі, а таксама павелічэньне дысбалянсу ў двухбаковым гандлі.

У рамках названых мерапрыемстваў Расея працягвала рэалізацыю геапалітычнай стратэгіі па адраджэньні сваёй ролі як вялікай сусьветнай дзяржавы.

Паводле ацэнак расійскіх экспэртаў, на працягу 2013 Расія мела рэальныя дасягненьні па гэтым пытаньні і фактычна вярнулася ў склад вядучых цэнтраў сілы сусьветнага узроўню. Пра гэта сьведчаць посьпехі ў пабудове Эўразійскай саюза (у плянэ прымусу Армэні і Кыргызстана уступіць у Мытны саюз і непадпісаньне Пагадненьня аб асацыяцыі паміж Украінай і ЭС), аднаўленьне ваеннага патэнцыялу РФ і яе пастаяннага ваеннага прысутнасьці ў Сусьветным акіяне, недапушчэньня сілавога умяшаньня ЗША і НАТА ў сытуацыю ў Сірыю, стварэньне новых транспартна-энэргетычных сыстэм для транспарціроўкі расійскага газу ў Эўропу.

І істотнай праблемай для Расеі стала пагаршэньне яе эканамічнага становішча, у прыватнасьці, далейшае скарачэньне тэмпаў эканамічнага разьвіцьця РФ, падзеньне вытворчасьці ў асноўных галінах прамысловасьці і сельскай гаспадарцы, памяншэньне аб'ёмаў даходаў дзяржаўнага бюджэту. Прычына - у зьніжэньні цаны і попыту на расійскія энэрганосьбіты ў Эўропе (як асноўнай крыніцы экспартных даходаў), адток інвэстыцый і капіталаў з Расеі, фактычнае згортваньне разьвіцьця мадэрнізацыі краіны, наяўнасьць карупцыі і бюракратызму.

Рост дэфіцыту дзяржаўнага бюджэту РФ прымушае расійскае кіраўніцтва скарачаць сацыяльныя выдаткі і фінансаваньне праграм разьвітую расійскай эканомікі. Затое ваенныя выдаткі Расіі фактычна застаюцца нязьменнымі. Акрамя таго, нягледзячы на уласныя фінансава-эканамічныя праблемы, Расія нарошчвае аб'ёмы выдаткаў для рэалізацыі на постсавецкай прасторы сваім інтэграцыйным праектах (у тым ліку за кошт рэзэрвовых фондаў), якія маюць для яе стратэгічнае значэньне.

Прыкметную ролю ў сусьветных геапалітычных працэсах гуляюць іншыя надрегіянальные і рэгіянальныя краіны, перш за усё, Індыя.

На працягу года кіраўніцтва Індыі працягвала разьвіваць адносіны з ЗША, краінамі ЭС і Расіяй у эканамічнай і ваенна-тэхнічнай сфэрах, спрабуючы дасягнуць ваеннага парытэту з Кітаем, а таксама супрацьстаяць пагрозам з боку Пакістана.

А вось іншыя краіны групы БРІКС - Бразылія і Паўднёваафрыканская Рэспубліка - дэманстравалі адносна невысокі міжнародную актыўнасьць і, у асноўным, сканцэнтраваны на вырашэньні унутраных праблем - на зьніжэньні тэмпаў разьвіцьця бразыльскай эканомікі і узьнікненьні унутранага канфлікту ў Паўднёва-Афрыканскай Рэспублікі.

Дзеяньні і пазыцыі згаданых вышэй краін вызначалі таксама і характар працы вядучых міжнародных арганізацый, а таксама разьвіцьцё сытуацыі ў ключавых рэгіёнах сьвету.

Вядучыя міжнародныя арганізацыі.

ААН.

На працягу года актыўная праца ААН накіроўвалася на рашэньне сусьветных і рэгіянальных праблем у сфэры бясьпекі. Так, галоўнымі тэмамі 68- й Генэральнай асамблеі ААН былі разьвіцьцё сытуацыі ў Сірыі і Эгіпце, прадухіленьня узброеных канфліктаў у іншых рэгіёнах сьвету, недапушчэньня распаўсюджваньня ядзернай зброі, рэфармаваньне СБ ААН. Дарэчы, да апошняга пытаньня члены ААН ставяцца па-рознаму. У прыватнасьці, Расія выступае супраць прапаноў пашырыць склад Савета Бясьпекі і абмежаваць права яе членаў.

"Вялікая дваццатка".

Намаганьні "G- 20" прыкладаліся у першую чаргу для аднаўленьня станоўчай дынамікі разьвіцьця сусьветнай і нацыянальных эканомік краін - членаў арганізацыі. Пошуку шляхоў вырашэньня указаных пытаньняў быў прысьвечаны саміт "Вялікай дваццаткі " у верасьні м. р. ў Санкт-Пецярбургу (Расія). Бакі выказалі гатоўнасьць да правядзеньня структурных рэформаў іх фінансава-эканамічных сыстэм, а таксама да зьніжэньня дэфіцытаў нацыянальных дзяржаўных бюджэтаў.

Шанхайская арганізацыя супрацоўніцтва.

У рамках бягучай дзейнасьці ШАС асаблівую увагу краін - членаў арганізацыі надавалася узгадненьні напрамкаў далейшага разьвіцьця. Так, на працягу года былі прынятыя Стратэгія разьвіцьця ШАС да 2025 года, а таксама Плян дзеяньняў да 2017 года па рэалізацыі палажэньняў Дагавора аб дружбе і супрацоўніцтве. Акрамя таго, яны дамовіліся стварыць Банк разьвіцьця ШАС і паглыбляць супрацоўніцтва з краінамі -партнэрамі ў эканамічнай, энэргетычнай, транспартнай сфэры і сфэры бясьпекі.

(Працяг будзе ).

Віктар Гвоздзь,.

міністар замежных спраў.

Урада нацыянальнага альтэрнатывы ВА "Свабода ".

Прэс-служба ВА "Свабода"